0% Complete
0/17 Steps

Metalen Monturen

Hoofdstuk Progress
0% Complete

Metalen monturen zijn gemaakt van dun roestvrijstaal. Op dat staal wordt met een speciale galvanisatie techniek een coating aangebracht. Die coating is bikkelhard en kan mat óf glanzend zijn. De meeste metalen monturen hebben oortips van acetaat. Oortips zijn een soort hoesjes die om de uiteinden van de veren worden geplaatst. Door middel van de oortips steken de veren prettig achter de oren. Ze zijn goed verstelbaar nadat de oortips verwarmd zijn in de montuurverwarmer.

Een groot voordeel van metalen monturen is de hoge mate van verstelbaarheid. Naast de oortips zijn namelijk ook de neuspads te verstellen. Hiermee heeft elk montuur dus een variabele neusmaat. Het kan ook handig zijn om een montuur iets lager of hoger te stellen relatief aan de positie van de ogen of wenkbrauwen.

Het aandeel metalen monturen in onze collectie is het afgelopen jaar enorm toegenomen. De toegenomen populariteit lazen we steeds af uit het feit dat het aandeel verkochte metalen monturen groter was dan het aandeel dat we in de collectie hadden. De collectie is momenteel mooi in balans. We hebben procentueel evenveel metalen monturen in de collectie als we verkopen.

Bekijk dit filmpje over metalen monturen. We leggen er de basis uit.

DEFINITIES

In dit filmpje kwamen de volgende termen aan bod, die we nog niet eerder hoorden in het filmpje over acetate monturen.

Neuspads: de verstelbare steunen aan de binnenzijde van de neus van het voorstuk.

Draadmetaal: het dunne draadachtige metaal waar we ook monturen van maken. We maken er lichtgewicht monturen mee met een bepaalde retro uitstraling.

Oortips: de acetaten tips die we aan het einde van de veren plaatsen. Deze oortips zijn na warm maken in de montuurverwarmer af te stellen. Ze zorgen ook dat het montuur prettig draagt.

Glasbril: een randloosmontuur, de glazen vormen de basis van het montuur. Aan de glazen zijn de veren en de neusbrug gemonteerd.

Dubbele neusbrug: een neusbrug met twee verbindingen boven elkaar. 

VOOR- EN NADELEN VAN METALEN MONTUREN

Metalen monturen zijn, doordat het materiaal zo dun is, licht van gewicht. Verschillende type metaal zijn met elkaar te combineren. Zo brengt plaatmetaal en draadmetaal veel variatie met zich mee. Door de neuspads zijn metalen brillen goed te verstellen. Ze hebben immers een variable neusmaat. Metaal is erg duurzaam en kan tegen een stootje. Doordat metaal zo sterk is kunnen we monturen maken met dunne randen. Die dunne randen zorgen ervoor dat monturen niet zo’n aanwezig element zijn in het gezicht van iemand die de bril draagt. 

Niet alle kleuren lenen zich voor het coaten van metaal. De variatie in kleuren bij metalen brillen is dus minder groot dan bij acetaat. Metalen monturen hebben meestal een wat dunnere rand om de schijven, hierdoor is bij hoge sterktes meer van de rand van het glas zichtbaar. Sommige mensen zijn allergisch voor legeringen in metalen monturen.