0% Complete
0/17 Steps

Kunststof monturen

Hoofdstuk Progress
0% Complete

Momenteel is de meerderheid van de monturen gemaakt van acetaat. Dit bijzondere kunststof is gebaseerd op planten. Het wordt verkregen uit katoen en houtpulp. Tijdens het fabricageproces wordt de pulp vermalen tot organische vezelachtige cellulose. Na behandeling met azijnzuur en kleurstoffen worden de cellulose verwerkt tot acetaat platen. Acetaat is hypoallergeen, lichtgewicht, erg sterk en gemaakt uit natuurlijke bronnen. De kleurcombinaties van acetaat zijn haast oneindig. Er zijn namelijk ook verschillende soorten transparantie in het materiaal mogelijk. Uit de platen acetaat worden zorgvuldig de onderdelen voor onze brillen gefreesd, gepolijst en in elkaar gezet. Bijna alle stappen in het productieproces bestaan uit zorgvuldig handwerk. Bekijk het filmpje over monturen van acetaat. We leggen de basis uit.

DEFINITIES

In het filmpje kwamen de volgende termen aan bod:

Voorstuk: het voorste gedeelte van een montuur waarin de glazen gezet worden.

Veren: de veren rusten op de oren en worden door ons nooit pootjes genoemd. In de linkerveer is het modelnummer en de naam van het montuur af te lezen. Deze informatie heb je nodig bij het invoeren van de bestelling.

Links en rechts: alle aspecten van een bril of montuur worden altijd vanuit het klantperspectief benoemd. Dus de linkerzijde van een montuur zit voor het linkeroog vanuit de klant gezien als deze het montuur op heeft.

Schijven:  dit is simpel gezegd de vorm van het glas. De breedte en hoogte hiervan bepalen samen met de neusmaat waar iemand door een montuur kijkt.

Neusmaat: de afstand tussen de twee schijven.

Neusbrug: het gedeelte tussen de schijven. De brug kan verschillende vormen hebben.

Scharnieren: er zijn drie typen scharnieren die we toepassen op kunststof monturen. Bekijk het filmpje hieronder. We leggen uit over een

  • Vijfpunt scharnier
  • Driepunt scharnier
  • Flex scharnier

Zie in dit filmpje hoe die scharnieren er uit zien. 

VOOR- EN NADELEN VAN ACETAAT

Acetaat heeft de eigenschap prachtige kleuren te hebben. Die kleuren zitten helemaal door het materiaal verweven. Doordat het gemaakt is uit natuurlijke bronnen is de kans op allergische reacties erg klein. Het materiaal laat zich makkelijk buigen na warm maken in een montuurverwarmer. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de veren goed te stellen. Acetaat is erg sterk en slijt minimaal, dit komt ook doordat we voor de kleur niet met een coating hoeven te werken. 

Vergeleken met metalen monturen zijn brillen van acetaat iets zwaarder. Hierdoor ben je je eerder bewust van het dragen van een bril. Omdat we op acetate brillen geen neuspads monteren, is de hoogte van het voorstuk slechts in beperkte mate aan te passen ten opzichte van de ogen.